WinterbandenWiki-logo

Winterbanden verplicht in Nederland?

Geschreven door admin op . Geplaatst in Nieuws

Er is een onderzoek gehouden onder de automobilisten, hieruit komt naar voren dat één op de drie automobilisten vindt dat je in Nederland verplicht winterbanden moet hebben. Deze gegevens zijn naar voren gekomen uit een enquête welke gehouden is door de Persgroep Advertising in samenwerking met Allsecur autoverzekeringen. Alhoewel het erg belangrijk is, zal de APK keuring niet afgekeurd worden wanneer je geen winterbanden hebt.

Weersomstandigheden in de winter

In de wintermaanden is ruim een kwart van de automobilisten onzeker in het verkeer, dat vergroot de kans op ongelukken. De automobilisten die met winterbanden de weg op gaan geven aan dat ze altijd zeker zijn in de auto. Helaas past 13% van de automobilisten het rijgedrag niet aan in de wintermaanden. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat een derde niet goed weet wat ze moeten doen als er gladde wegen optreden en zij de macht over het stuur verliezen.

Winterbandentest 2012

Geschreven door admin op . Geplaatst in Nieuws, Winterbanden test

Met de Winterbandentest 2012 zijn de winterbanden in de drie populairste maten getest. Dit jaar joeg het testteam er tijdens deze test maar liefst 1100 banden doorheen. Om deze test zo objectief mogelijk te laten verlopen werden alle winterbanden bij verschillende banden handelaren ingekocht. Hieronder een korte beschrijving van de winterbandentest 2012 resultaten.

Winterbandentest 2012 resultaten 165/70 R14 T
Van de 15 geteste 165/70 R 14T winterbanden bereiken er maar drie het oordeel ‘goed’, negen scoren een ‘redelijk goed’ en één band haalt een ‘matig’. Twee winterbanden zakken door de ondergrens heen, die raden we niet aan.

Verschillen tussen winterbanden 165/70 R14 T
De 3 ‘goede’ banden laten prima afgestemde prestaties zien op alle testonderdelen, al liggen de accenten per band net iets anders.

Zo overtuigt de Michelin Alpin A4 met de beste rapportcijfers op droog wegdek en voor slijtvastheid. De Continental ContiWinterContact TS800 heeft de topscore op sneeuw neergezet. De Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie 3 was op geen enkel testonderdeel de beste, maar heeft ook nergens tekortkomingen.

Bekijk hier de resultaten in PDF

Examineren op winterbanden

Geschreven door admin op . Geplaatst in Nieuws

Komende winter gaat het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) in alle 55 rijexamenplaatsen in Nederland een proef met examineren op winterbanden houden. Dit besluit is in samenspraak met de brancheorganisaties Bovag, VRB  en FAM.

Winterbanden proef

Veel examens worden normaal gesproken uitgesteld bij winterse weersomstandigheden. In 2009-2010 bijvoorbeeld werden 34.000 examens uitgesteld vanwege het weer.

Uit een kleinschalige  proef van afgelopen winter bleek dat het aantal uitgestelde examens kan worden teruggedrongen, zonder dat dit ten koste gaat van de verkeersveiligheid en de validiteit van het praktijkexamen B.

Deze proef werd op 10 locaties gehouden en van de 410 examens die in de uitstelperiode zouden worden gereden zijn er 363 doorgegaan. Dat is 89%. Al deze examens zijn op winterbanden gereden.

Eerste reacties

De meningen over de nieuwe proef zijn verdeeld. Hoewel sommige mensen (zowel chauffeurs als examinators als rijschoolhouders) van mening zijn dat het de rijvaardigheid van geslaagden omhoog brengt (ze hebben immers bewezen te kunnen afrijden tijdens winterse omstandigheden) vinden andere mensen het te veel risico. Het risico wordt niet gezien in het feit dat de afrijders mogelijk voor gevaarlijke situaties zullen zorgen, maar in het feit dat medeweggebruikers lang niet altijd met winterbanden rijden.

Wegenwacht Nederland vanaf 5 euro 728x90