WinterbandenWiki-logo

5 Denkfouten over winterbanden

Geschreven door admin op . Geplaatst in Winterbanden wat en hoe

WinterbandEr bestaan nogal wat hardnekkige misverstanden omtrent winterbanden. Deze misverstanden gaan voornamelijk over het feit dat ze waarschijnlijk niet nodig zijn aangezien ze in Nederland niet eens verplicht zijn. In dit artikel behandelen we vijf denkfouten en ontkrachten deze.

Denkfout 1: Met winterbanden moet je langzamer rijden

Met winterbanden hoef je in principe helemaal niet langzamer te rijden. Als het weer het toelaat kun je prima 130 km/uur halen met je winterbanden. Er zijn zelfs auto winterbanden waarmee je 190 km/uur kan halen. Maar zeg nou zelf: waar heb je dat voor nodig?
Uiteraard, als het hagelt of ijzelt zul je een stuk langzamer moeten rijden, maar op zomerbanden zou je dan nóg langzamer moeten gaan.

De verschillen tussen zomer- en winterbanden

Geschreven door admin op . Geplaatst in Waar let je op, Winterbanden wat en hoe

Iedereen weet wel dat er verschillen zitten tussen zomerbanden en winterbanden. Maar wat zijn de verschillen nu precies en wat zijn de effecten daarvan op het rijden onder verschillende weersomstandigheden? In dit artikel een overzicht.

Het verschil in profiel

Auto winterbanden hebben niet alleen méér profiel, het zit ook anders verdeeld. Zowel zomer- als winterbanden hebben profielblokken, maar bij winterbanden lopen ze meer zijwaarts en zijn de profielblokken nog eens opgedeeld in lamellen. Zie de afbeelding hierboven voor een duidelijke weergave van de verschillende profielen.
De lamellen zorgen voor extra grip bij het remmen en optrekken. Ook in bochten zorgen ze voor meer stabiliteit, doordat ze behalve dwars over de band ook in verticale richting geplaatst.

Wanneer winterbanden en/of sneeuwkettingen?

Geschreven door admin op . Geplaatst in Waar let je op, Winterbanden wat en hoe

Het zal duidelijk zijn dat je zomerbanden gebruikt bij goed weer en winterbanden bij winters weer. Maar waarom zijn winterbanden beter bij winterse weersomstandigheden? En zijn in de winter altijd beter dan zomerbanden? Op deze vragen geven we in dit artikel een antwoord.
De voornaamste reden dat je bij winterse omstandigheden het beste winterbanden kunt gebruiken is omdat het grovere profiel ervoor zorgt dat je op glad wegdek een betere grip hebt. Neerslag wordt namelijk beter afgevoerd en het rubber is zachter. Zowel bij sneeuw als bij hevige regenval en lage temperaturen ben je beter af met winterbanden. Je zal minder snel de bocht uitvliegen en je auto heeft een kortere remweg.

Waarom geen winterbanden?

Winterbanden mogen dan de meeste veiligheid bieden bij slechte, winterse weersomstandigheden, bij een temperatuur hoger dan 7 graden Celcius kun je beter met zomerbanden rijden. Zomerbanden is dus eigenlijk een beetje een vreemde naam, want zelfs tijdens de winter bereiken we die temperatuur regelmatig.

Ligt er een pak sneeuw op de weg, dan zijn winterbanden alleen niet genoeg. Het is aan te raden om in dat geval sneeuwkettingen te bevestigen.

Wegenwacht Nederland vanaf 5 euro 728x90