WinterbandenWiki-logo

Winterbanden Huren een Optie?

Geschreven door admin op . Geplaatst in Winterbanden

car-219727_640De meeste mensen die op winterbanden rijden hebben deze zelf gekocht. Toch is het ook mogelijk om winterbanden te huren. Is dit goedkoper, of duurder? En is dit wel helemaal veilig? We hebben het voor je uitgezocht.

Winterbanden enkel voor Wintersport

Ga je deze winter op wintersport, dan zijn winterbanden niet alleen verplicht in de meeste landen, maar ook pure noodzaak. Zonder winterbanden naar een skigebied rijden is echt niet aan te raden. Maar ja, winterbanden kopen zijn duur en als je ze de rest van de winter niet nodig hebt.

In dit geval is het zeer verstandig om winterbanden te huren. Je betaalt voor 10 dagen winterbanden zo tussen de € 90, – en € 300, – per set van 4 banden. De prijs is afhankelijk van de bandenmaat en het verhuurbedrijf. Moet je de banden zelf kopen en ze gedurende de zomer opslaan bij een bandenservicebedrijf, dan ben je uiteraard veel meer kwijt.

Autobanden een seizoen opslaan

Geschreven door admin op . Geplaatst in Banden verwisselen, Winterbanden

Door elk seizoen te wisselen van autobanden kan optimaal en veilig auto gereden worden. Winterbanden zijn nu eenmaal minder veilig in de zomer en hetzelfde geldt voor zomerbanden in de winter. Sommige bedrijven bieden opslag aan, maar zelf opslaan is natuurlijk ook een optie.

In de schuur, op zolder of in de opslag

Voorwaarde voor de opslag is dat de ruimte droog is en goed geventileerd. Een geïsoleerde schuur of een zolder is dus afdoende. Zet de banden met velg niet rechtop, dit kan de banden beschadigen, opstapelen is dan een betere optie. Dit geldt niet als de banden zonder velgen opgeslagen worden, dan verdient rechtop zetten de voorkeur. Banden ophangen kan natuurlijk ook, hoewel dat alleen voor de banden met velgen geldt. Er zijn speciale bandentorens of -bomen verkrijgbaar, waaraan de autobanden opgeborgen kunnen worden. Niet iedereen heeft de ruimte in de schuur of op zolder beschikbaar, waardoor sommige banden bewaard worden onder een zeil in de tuin. Als de banden niet direct op de grond liggen, is het te doen, maar opslag bij een gespecialiseerd bedrijf is dan misschien beter.

Autorijden met slechte weersomstandigheden

Geschreven door admin op . Geplaatst in Winterbanden

slecht_zichtIn regen of met vorst is autorijden een vak apart. Natte of gladde wegen zijn moeilijker begaanbaar, bruggen zijn soms helemaal glad en als het tegenzit gaat je auto in de slip. Slippen betekent letterlijk wegglijden, in de praktijk is het dat je auto niet meer bestuurbaar is en zomaar ergens heen kan glijden. Slippen kan natuurlijk heel hilarisch zijn, zo lang je niets of niemand raakt, maar rijd je ergens tegen aan, dan is het andere koek.

Slippen

Op een slipcursus zul je leren dat je als je begint te slippen in een bocht, je moet ontkoppelen en het gas loslaten om weer grip te krijgen. In sommige gevallen is gas geven juist slimmer. Zo zijn er legio tips: tegensturen, koppeling snel intrappen of juist langzaam. Vreemd genoeg gaat slippen zo snel, dat je op het moment zelf vaak wel merkt wat de beste handelswijze is. Natte bruggen zijn vaak vooral fataal voor fietsers, maar vergis je niet: ook met de auto kan een natte brug vervelend rijden. Op sommige bruggen blijft standaard water staan, waardoor bij vriesweer sowieso gevaarlijke situaties ontstaan.

Autobanden en de snelheidslimiet 130 km

Geschreven door admin op . Geplaatst in Winterbanden

WOGNUM-SNELWEG-130Sinds 1 september 2012 is de snelheidslimiet van 130 kilometer per uur op bepaalde snelwegen ingevoerd. Wij merken dat hierbij ook steeds meer vragen komen over de invloed van deze nieuwe snelheid op de autobanden. Slijten ze sneller door deze hogere snelheden? Of heeft het eigenlijk niet zoveel invloed?

Slijten autobanden door hogere snelheden?

Natuurlijk is het logisch dat auto banden slijtendoor de snelheid van de auto. Uiteraard betekent dit niet dat de autobanden maar een hele korte levensduur hebben als je snel rijdt. Dit hangt namelijk af aan bepaalde factoren. Vooral de buitentemperatuur heeft een grote invloed op autobanden. Als het warm weer buiten is kunnen de banden veel minder hoge snelheden aan, dan als het koeler weer is. Let dus op in de zomer met snel rijden! Als je snelheid te hoog komt kan je zelfs een klapband krijgen. Ook de leeftijd van de autoband speelt een grote rol. Als de band redelijk oud is zal deze aan vervanging toe zijn. Hoge snelheden kan deze dan vaak niet verdragen

Zijn winterbanden nu wel of niet nuttig

Geschreven door admin op . Geplaatst in Winterbanden

Over winterbanden zijn keer op keer de meningen verdeeld. De een noemt ze onmisbaar, de volgens de ander heeft een winterband weinig effect bij een Nederlandse kwakkelwinter.

Hoeveel dagen ligt er eigenlijk sneeuw?

Gemiddeld heeft een Nederlandse winter geen dertig dagen sneeuw. Toevallig is er de laatste paar jaar meer sneeuw dan anders. De winter van 2010 is een uitschieter: 43 sneeuwdagen. Daar staat tegenover dat 1990 slechts één sneeuwdag telt. Met zo’n uitzonderlijk zachte winter is het inderdaad de vraag of winterbanden wel nuttig zijn. Maar eerlijk is eerlijk: als er sneeuw ligt, heb je nu eenmaal meer grip, je kunt beter remmen en beter sturen. Nu weet je natuurlijk nooit van tevoren hoeveel dagen het wegdek glad zal zijn in de winter, dus wachten tot er sneeuw ligt is niet aan te raden. Dan zou je wel eens te laat kunnen zijn. Bovendien, als iedereen tegelijk banden laat verwisselen, is het voor de bandenleveranciers niet bij te benen.

Winterbanden voor de winter, zomerbanden voor de zomer

Geschreven door admin op . Geplaatst in Banden verwisselen

Natuurlijk lijkt het gemakkelijk: waarom na de winter je banden weer laten vervangen? Je kunt toch net zo goed doorrijden op deze? Onder winterse omstandigheden zijn winterbanden uiteraard het veiligst, maar zodra het warmer wordt, zijn winterbanden een stuk minder veilig.

Brandstofverbruik en remweg
Behalve het gemak, denk je misschien ook dat je geld bespaart. Iedereen heeft het in de winter over winterbanden, daarentegen vraagt niemand in de zomer aan je of je al zomerbanden hebt. Er is dus een stuk minder aandacht voor de voorjaarsbandenwissel. Bovendien lijkt winterbanden oprijden een geldbesparing: je hoeft niet steeds nieuwe banden aan te schaffen. Het misverstand zit hem vooral in het brandstofverbruik. Door een grote rolweerstand is je benzineverbruik hoger. Daarnaast heeft een winterband een langere remweg en minder stuurprecisie. Hoe warmer het wordt, hoe minder de grip.

Winterbanden verwisselen, waar moet je op letten?

Geschreven door admin op . Geplaatst in Banden verwisselen, Winterbanden

Winter- en zomerbanden zijn vaak hét discussieonderwerp van veel mensen als het gaat om het verwisselen van de banden. Want wanneer is het nou het juiste tijdstip voor andere banden? En waar moet je op letten bij het winterbanden wisselen?

Wanneer moet ik mijn winterbanden verwisselen?

Eigenlijk is de regel voor het verwisselen van zowel winter- als zomerbanden heel simpel. Zodra de wintertijd stopt, kan je de zomerbanden er weer onder monteren. Dit zal dus altijd rond maart zijn. Voor winterbanden geldt dit hetzelfde: als de zomertijd is afgelopen kunnen deze weer onder de auto.

Wegenwacht Nederland vanaf 5 euro 728x90